Att ens smartphone skulle bli hackad är mångas mardröm. Mobilen har blivit en så stor del av våra vardagliga liv där vi i princip använder den till allt: navigera, ringa samtal, kommunicera med varandra, googla saker, spela spel, ta bilder … Ja, allt egentligen. Vi använder så pass många funktioner på mobilen att många till och med väljer att roota sin mobil för att få plats med fler program och lagra fler egna filer.  


Uppdatera mobilen för att undvika få den hackad  

Att vi använder våra smartphones till så mycket gör oss också sårbara och lätta byten för de som vill göra oss illa. Så hur gör man för att skydda sig från intrång i mobilen? Här är några bra tips som vem som helst kan göra:  

Någon bland det lättaste, och också viktigaste, säkerhetsåtgärderna är att hålla din mobil uppdaterad med de nya program- och säkerhetsuppdateringar på din mobil. På det här sättet så täpper du till eventuella säkershål som uppstått med tiden. Så installera uppdateringen direkt nästa gång en dyker upp i mobilen!  


Öppna inte bluff-mail, skumma samtal eller falska SMS  

Det är väldigt vanligt med nätfiske, så kallat phishing, och ID-stöld där bedragare försöker lura sig på din känsliga information så som lösenord och kontouppgifter via till exemel mail och SMS. Var därför kritisk till att öppna mail och SMS som har en okänd avsändare, ser konstiga ut, eller uppmanar dig att klicka på en länk som du inte känner igen. Bedrägeri kan även förekomma via telefonsamtal, så lämna därför aldrig ut någon känslig information till någon annan, hur övertygande den andra personen än verkar.  

Det finns olika slags phishing, till exempel smishing och vishing. Smishing är bedrägeri via SMS, vilket betyder att du får ett SMS som uppmanar dig att besöka en webbplats eller ringa ett nummer. Det kan till exempel vara någon som påstår att du har ett paket att hämta ut och måste klicka på en länk för att komma åt mer information. Vishing är voice-phishing och är då att du blir uppringd och blir ombedd att lämna ut inloggningsuppgifter till din bank eller identifiera dig via ditt BankID.  

Använda starka lösenord

123456, larslarslars, Lars1949 … Låter det här som bra lösenord? Förmodligen inte. Men tyvärr är det förekommande lösenord eftersom många vill ha ett lätt lösenord att komma ihåg.  

Använd istället starka lösenord som är betydligt starkare. Ju längre lösenord desto bättre! Kombinera stora och små bokstäver, siffror och symboler, och använd olika lösenord för varje tjänst du använder. Om du har svårt för att komma ihåg lösenord så ta för vana att skriva ner dem någonstans, helst inte på mobilen dock.  

Undvik öppna WiFi-nätverk

Var försiktig med öppna trådlösa WiFi-nätverk  

Gratis WiFi är något som vi alla letar efter och älskar, men det är också en plats där många bedragare håller till. Öppna WiFi är inte krypterade eller lösenordsskyddade, så bedragare kan lätt komma över och stjäla information. Så om du vill använda ett öppet WiFi-nätverk så använd gärna en VPN som gör att du surfar privat.  

Övriga enkla tips

  • Var försiktig med de appar som du laddar ner. Skadliga appar kan innehålla virus och kod som gör att hackare kan komma åt din mobil och stjäla känslig information. Kontrollera därför alltid appen innan du laddar ner den genom att, till exempel, kolla betyg och recensioner.  
  • Ladda inte ner appar som kräver behörigheter till funktioner och information som de egentligen inte behöver för att fungera. Till exempel, en app som fungerar som ficklampa kanske inte behöver behörighet till dina bilder