Det är inte alla spel som låter en vara en satanistisk engelsk kung, som har förgiftat sin bror för att stjäla tronen och ger sig ut på korståg i Jerusalem. Eller varför inte vara en tysk, girig borgare som tjänar Hansan, eller en brutal viking som tar över Ryssland. Crusader Kings II är ett PC-spel vars chanser för absurda, häftiga, intressanta eller hemska situationer är enorma. Paradox Interactive, som har visat sig vara en spelutvecklare som är mästare på att producera strategispel, har skapat ett klassiskt strategispel som inte bara handlar om att ta över land och vinna strider, utan även fokuserar på karaktärer och dynastier.

Tidsspannet är från tidig medeltid till senmedeltid (769-1453) och man kan välja att antingen spela som en existerande karaktär baserad på en historisk person, t.ex Charlemagne, eller skapa sin egen. Man väljer vilket rike (allt ifrån furstendömen till imperier) man ska härska över och vilka grundläggande karaktärsdrag och kunskaper man har. Genom spelets gång kommer randomiserade saker hända, andra karaktärer kan komma att konspirera mot en eller till och med försöka mörda en, men spelet avgörs mest av vad spelaren bestämmer sig för att ha som mål. Man kanske känner för att bygga upp en långvarig dynasti bestående av starka, mäktiga kvinnor, som genom listighet och taktik får omkringliggande lägger på fall inför rikets nåd. Eller så beslutar sig spelaren för att vara en kristen, muslimsk, hindu eller pagansk förkämpe som slåss för att göra sin tro till den mäktigaste trosbekännelsen.

crusader-kings-2-karta

Som med de flesta strategispelen från Paradox är Crusader Kings 2 väldigt avancerat vad gäller dess spelmekanismer. Det kan vara avskräckande för en nybörjare, och det är mer eller mindre obligatoriskt att sitta igenom de många tutorial-kurserna spelet erbjuder innan man kan börja spela spelet på riktigt. Men det är en viktig del av Crusader Kings 2 att det är så komplicerat. Det är tack vare dess komplicerade spelmekanismer som spelet inte bara tillåter alla de spännande och absurda scenarion som kan hända, utan också gör alla de lugna stunderna emellanåt roliga att spela. Att utse arvingar till tronen eller balansera statskassan är små detaljer som får spelet att kännas levande, och utan dem hade det inte varit hälften av spelet det är idag.

Crusader Kings 2 är inte för alla, så mycket är säkert. Men för de individer som ger sig själva tid att bemästra spelet och förstå sig på dess komplicerade spelmekanismer kan detta mycket väl bli ett av de bästa spelen de spelat på år. Strategispel blir inte mycket bättre än såhär.