VR-teknologi är ett koncept som för bara några år sedan verkade som en omöjlighet för modern teknologi. VR-teknologi, eller Virtual Reality som det står för, är ett sätt att uppleva virtuell verklighet som om den vore på riktigt. Teknologin har varit speciellt eftersökt i tv-spelsvärlden, där virtuella verkligheter kan öka verklighetskänslan hos ett spel. Företaget Oculus Rift har nyligen släppt ut världens första VR-gadget på marknaden, och därmed påbörjat vad som kan vara en ny era i hur människor upplever media.

Redan 2012 släppte företaget Oculus ut nyheterna om att de skulle designa en maskin som gav användaren en VR-upplevelse, och erbjöd potentiella kunder att donera pengar för dess utveckling. Den visades senare upp på olika spelkonvent, där deltagare kunde uppleva spel där man bland annat rasar fram längst en motorväg i ohygglig fart på en longboard och undviker inkommande bilar. Nu är den äntligen här, och den har blivit bemött med huvudsakligen positiva recensioner.

oculus-rift-vr

Viss kritik har riktats mot den. Oculus Rift är en väldigt stor maskin som behövs spännas fast på huvudet för att användas och eftersom maskinen huvudsakligen består av VR-glasögonen, som är kanske tre gånger så stora som undervattencyclop, läggs all tyngd på framsidan av huvudet. Detta ger efter längre användning nackont. Själva teknologin har även en tendens att orsaka illamående och huvudvärk. Spelen som erbjuds med maskinen är även rätt tråkiga.

Men ingen kritik har lyckats distrahera från det viktigaste med Oculus Rift: Den fungerar. VR-teknologin är här, och den är här för att stanna. För alla dess fel är Oculus Rift ett första steg till framtiden, och det kommer säkerligen ske innovationer inom VR-teknologi för att göra upp för Oculus Rifts brister.