Det är inte alla på marknaden som har råd med att köpa de dyrare sorternas tv-spel som kommer ut då och då. Ligger ens budget långt under prislappen för de senaste spelen kan det vara lägligt att söka upp en annan form av tv-spelsmarknad. Det finns som tur är ett alternativ för den som för tillfället känner sig sparsam eller vill pröva något nytt, och det alternativet heter The Humble Indie Bundle.

The Humble Indie Bundle är en idé som startades av företaget Humble Bundle år 2010. Humble Bundles affärsmodell är att erbjuda en samling av indiespel, spel som utvecklats självständigt och utan utgivare, till ett rabatterat pris. Men inte vilket rabatterat pris som helst. Man väljer själv hur mycket man vill betala för spelen. Om man vill kan man helt enkelt betala det absolut lägsta priset, 1 dollar, och få en handfull väldesignade och kritikerrosade indiespel att avnjuta under en helg.

Man kanske undrar hur ett företag kan tjäna pengar på att låta konsumenten själv välja priset. Men Humble Bunde har en väldigt smart affärsmodell. Visserligen kan kunderna välja att bara betala 1 dollar för att få några spel, men om de skulle välja att betala ett ännu högre pris kan de få fler spel därtill. Detta pris varierar beroende på vilka spel som erbjuds, men det brukar ligga på mellan 10-20 dollar, och dessa extra spel är ofta av större kaliber än de som kan köpas för 1 dollar. Under sällsynta tillfällen kan dessa spel vara relativt dyra om de skulle köpas var för sig. Man kan även betala ett pris högre än medelvärdet hos de som köper Humble Bundle för att få ytterligare spel och bonusgrejer, som officiell musik till ett spel eller en digital guidebok. Incitamentet att betala mer än det lägsta möjliga är således högt. Dessutom donerar Humble Bundle delar av sina intäkter till SOS Children’s Villages och Code.org, så när man betalar mer gör man även en mycket god gärning.