Att äga sin egna hemsida har aldrig varit enklare än det är idag. Vare sig man är egenföretagare i behov av digital marknadsföring eller en privatperson som har större ambitioner än inlägg på en blogg finns det billiga och effektiva sätt att webhosta en hemsida som passar ens behov.

Men vad är webhosting? Alla hemsidor på nätet behöver en server för att hålla dem uppe. Finns det ingen server finns det ingen hemsida. Att skaffa sig en alldeles egen server kan vara ganska utmanande, men det finns flera företag som erbjuder möjligheten att hyra servrar för att “hosta” sin hemsida på. Webhosting är alltså att ha tillgång till en server som ens hemsida kan använda sig av.

Det finns fyra typer av webhosting tillgängliga att använda. Alla typer använder sig av servrar, men använder sig av dem på olika sätt, t.ex. genom variationer i lagringskapacitet, snabbhet, eller pålitlighet. Dessa fyra typer är: Shared, VPS (Virtual Private Servers), Dedicated, och Cloud Hosting, och man behöver vara medveten om vad som skiljer dem åt innan man försöker sig på att starta en egen hemsida.

webhosting

Shared Server Hosting:

När man använder sig av Shared Server Hosting betyder det att ens egen hemsida placeras på en server tillsammans med hundratals eller rentav tusentals andra hemsidor. Dessa hemsidor delas oftast på resurserna tillgängliga från servern, såsom RAM och CPU. Detta är ett väldigt sparsamt alternativ, då serverkostnaderna sprids ut över de många ägarna av de hemsidor som hostas, men det balanseras ut av den stora brist på kontroll man har över servern. Delade servrar har också svårt att hantera hög nättrafik, och kan således komma att krascha om det kommer för många besökare på samma gång.

Virtual Private Server (VPS):

Med Virtual Private Server delas en väldigt stor server upp i många mindre virtuella delar. Dessa virtuella servrar används sedan för att hosta var sin specifika hemsida. Detta ger förmånen att man har mycket mer kontroll över sin virtuella server än vad man skulle ha med en delad server, samtidigt som flera människor kan använda den stora servern samtidigt. Det är ett dyrare alternativ än Shared Server Hosting, dock, och riskerar fortfarande att krascha vid alldeles för hög nättrafik.

Dedicated Server Hosting

Med en dedikerad server har ägaren total kontroll. En enda stor server för en enda hemsida. Servern klarar av hög nättrafik, så man behöver inte oroa sig över att andra människor som använder samma server riskerar att krascha den, och man bestämmer allt om hur servernska fungera. Detta kostar dock väldigt mycket pengar, eftersom kostnaden för servern inte delas upp mellan flera konsumenter. Det är därför inte rekommenderat såvida man inte vet att man behöver den absolut kraftigaste servern, t.ex. om man är ett företag som förväntar sig hög nättrafik och behöver stor kontroll över servern.

Cloud Hosting

Cloud Hosting är det kraftfullaste alternativet för att hosta sin hemsida. Med cloud hosting arbetar flera servrar (som kallas för ett cloud) med att hosta flera hemsidor. Med detta alternativ kommer användarens hemsida kunna hantera hur hög nättrafik som möjligt. Problemet ligger i att man inte får någon kontroll över servern själv, och det kostar mycket pengar

Det är de fyra sätten att webhosta på. För den som är intresserad av att starta en egen hemsida gäller det att räkna ut vilket alternativ som passar dennes behov bäst och välja därifrån.